Hej alla fibervänner !

 

Fibernätet som vi här ute i byarna jobbat så hårt för i flera år och som skall ge oss den bygdeutveckling vi alla önskar börjar nu rycka allt närmare.

Som ni säkert märkt grävs det nu på flera olika ställen inom vårt område och när man tänker gräva hos just dig kan vi inte svara säkert på. Viktigt är att alla markavtal blir klara på ett  snabbt och smidigt sätt till allas belåtenhet för att nätet skall bli klart så snart som möjligt.

Dock kan du nu gräva och förlägga slang och markeringsband på din fastighet/tomt.  Slang, markeringsband, stakkäpp,  ändstopp och skarvhylsa finns att hämta hos din byvärd. 

Hur husgenomföringen skall utföras och vilken typ det blir har vi inte fått klart med ännu så information om detta kommer senare. Lämna god marginal på slangen vid huset.

Som fastighetsägare gräver du från huset till tomtgränsen eller där ”trädgården/gräsmattan” slutar. Ingen skall behöva gräva mer än 50 meter även om tomt/trädgård/gräsmatta är längre.

Enligt ÖE installationsanvisning är ett djup på ca 30-50 cm ok på egen tomt. Markeringsbandet förläggs ca 10 cm ovanför slangen.

 

För att beställa grävning på egen tomt om du inte vill eller kan göra det själv finns några olika alternativ just nu. Kostnad med mera lämnas av respektive entreprenör.

 

1.       Mats Isaksson på VTG Tel: 070-605 63 71

2.       Håkan Tällström Öviks brunnsborrning. Tel: 0660-37 58 83

3.       Mikael Malm  Botnia Maskinproffs Tel: 070-316 76 76

 

Mera information kommer så snart vi får tillgång till den.

 

Med vänlig hälsning

Styrelsen

 

 

 

Förklaring för användande av ändstopp och skarvhylsa.

Ändstopp = en genomskinlig plastväska med en färgad ring instoppad på ena sidan. I mitten är det en plastvägg. Den färgade sidan sätter man på kundens slang, en vid husväggen och en ute vid vägen/gräsmattegräns. Detta är viktigt för att det inte ska komma in vatten och skräp i slangen.

 

 

 

 

Skarv = en genomskinlig plastväska med en färgad ring instoppad på båda sidorna. Den har hål rakt igenom. Den använder man om man behöver skarva två slangar, så den behåller byvärden tills behov finns. Tex om man behöver kapa slangen för att komma förbi kabelkorsningar eller dylikt, eller om slangen inte räcker hela vägen fram.